donderdag 1 juli 2010

Stage lagereschool

Stage lopen op de lagere school.

Vier donderdagen hebben wij stage gelopen in Apeldoorn.
Ik heb samen met Len groep 1/2 en 3 lesgegeven.

Hieronder mijn stage verslag met reflectie.

Stage dag 1.


Ochtendles.
We waren om half 9 op school. Zo hadden we nog een half uur om alles klaar te zetten.

Vandaag begonnen we met een inleiding en daarna met de opdracht 2d collage fantasiedier.

De kinderen waren meteen enthousiast.

We begonnen in een kring op de grond.

We vroegen aan de kinderen of ze huisdieren hadden. Daarna gingen we over naar fantasiedieren en wat fantasiedieren allemaal hadden. We lieten onze voorbeelden zien en daarna gingen we aan de slag.

Ze waren heel enthousiast en gingen meteen aan de slag. We hielpen ze een beetje met plakken en verder kozen ze zelf hoe het beest eruit moest zien.

Ze luisterde goed, soms moest je ze wel aansturen om nog even er op door te gaan. De spanningsboog was bij sommige kinderen wel erg kort.


Commentaar van begeleider:
Leuke opdracht, goed voorbereid. Goede inleiding, kinderen waren meteen enthousiast.

Op het einde gingen we nog even bespreken wat ze hadden gemaakt, maar dan merk je wel dat de concentratie op is.

Verder prima, genoeg spullen en materiaal.


Middag.
Deze klas was wat minder enthousiast. We begonnen de les hetzelfde als vanochtend, maar je merkt dat ze minder enthousiast werden. Toen ze eenmaal aan de slag gingen gingen ze helemaal los. Er kwamen mooie dieren uit. Ook in deze klas hadden sommige kinderen een erg kort spanningsboog. Als ze klaas waren hebben we ze naar buiten gestuurd.


Commentaar begeleider:
Inleiding was iets te kort. De kinderen iets meer prikkelen voordat ze aan de gang gaan. Opdracht is leuk dat gaat goed. Wat meer de kinderen er in meenemen.

Voor volgende les misschien een verhaal over fantasie dier, of een liedje iets meer de kinderen prikkelen.


Als we met de 3d fantasiedieren beginnen moeten we goed laten zien hoe het lichaam in elkaar zit. Dus dat een wc rol het lichaam kan zijn en dat daaraan de benen zitten en de staart enz.



Stagedag 2.
Ochtendles.
Kinderen waren iets minder enthousiast. We begonnen met een spelletje dat ze door elkaar heen moesten lopen, en als Len of ik in onze handen klapte dan moesten ze stil staan en een dier na doen. Als daarna een van ons klapte moesten ze weer door gaan met lopen en zo een paar keer door.

Hier door hoopte we de leerlingen wat meer te prikkelen.

Dit ging goed, toen we aan de slag ging waren de kinderen enthousiast. We hebben ze wel moeten helpen met het lichaam in elkaar te zetten. Tapen en met plakband iets vast maken is nog wel moeilijk voor ze. Groep 3 kan dat wel zelf maar de rest moet je echt helpen.
Er zijn echt mooie fantasiedieren uitgekomen. Het was denk ik wel lastig voor sommige kinderen, maar we hebben ze goed meegeholpen.

Zelf zat ik te denken als we nou de materialen in wat kleinere stukjes hadden gemaakt het misschien wat makkelijke was voor de kinderen om op te plakken. Zelf komen ze niet op het idee om het door midden te knippen.

De materialen bleven soms toch wel lastig plakken. Binden is toch ook nog wel lastig voor ze, misschien toch andere materialen die beter blijven plakken.

We hadden wat meer met de leerlingen moeten bespreken van wat heeft een dier, hij heeft poten en een hoofd en armen. Want veel leerlingen maakten beesten zonder benen armen hoofd etc.



Commentaar begeleider:
Goed begin, goed de kinderen geprikkeld. Goed laten voelen. Ze deden goed mee. Volgende keer misschien ook muziek erbij en wat meer ruimte zodat de kinderen nog meer kunnen voelen. Soms

was het vastmaken wel lastig. Maar met hulp ging het goed.



Middagles.
Ging nog beter. Waar we zelf tegen waren gelopen in de ochtendles hebben we aangepast voor de middag les. Zoals muziek gebruiken tijdens de opwarming. Hierdoor kwamen de leerlingen er nog sneller in. Ze werden hierdoor mee geprikkeld. Ook hadden we de materialen in wat kleinere stukjes gedaan. Zo konden ze makkelijker plakken.



Commentaar begeleider:
Gaat helemaal goed. Goede inleiding, goed de leerlingen geprikkeld. Iedereen deed goed mee, heel energiek. Ook de kleintjes deden goed mee, die moesten wel wat meer geholpen worden.

Loopt gewoon lekker en gaat goed.

Stagedag 3

De ochtend groep.
De kinderen waren heel enthousiast. Ze zagen de verf en wilde eigenlijk meteen beginnen. Ze moesten nog hun schoenen doos inleveren en een short aan. We hadden eigenlijk nog een inleiding maar omdat ze zo graag en meteen wilde beginnen hebben we de inleiding heel kort gehouden zodat ze meteen aan de slag konden.

Ze deden het echt super goed. Ze waren heel enthousiast en hadden goede ideeën. Het is interessant om te zien dat de een vlakken schildert, en de ander juist wat meer relief met stipjes en streepjes schilderde. De een met hele kleuren en de ander met allemaal verschillende kleuren en door elkaar heen.

Wat niet zo heel goed ging was de kwasten. We hadden wat verschillende maten kwasten moeten neer leggen en ze per kleur verf moeten verdelen.

Doordat ze met één kwast in de bakjes van de verschillende kleuren ging werden de kleuren een beetje gemengd. Dat leverde een mooi resultaat op. Alleen voor sommige kinderen was dat lastig omdat ze niet met een vieze kwast in een schone kleur wilde gaan.

De volgende lessen moeten we de kinderen wat meer prikkels geven. Het was ook de bedoeling om dat in het begin van de les te doen alleen omdat ze zo graag wilde beginnen hebben we dat overgeslagen. Je merkt dan wel dat ze wat prikkels hadden kunnen gebruiken.

Volgende week de laatste les gaan we uitgebreid beginnen en ze goed prikkelen om de laatste les goed af te sluiten.

Commentaar begeleider:
We zijn met een opdracht bezig en het kan zijn dat de een eerder klaar is dan de ander. We moeten dus ook altijd zorgen dat we iets extra’s voor achter de hand hebben. Het is lastig om in te schatten hoe lang een kind daar mee bezig is.

Alvast nadenken over de indeling van de tentoonstelling.

Alvast bedenken hoe we de volgende les gaan beginnen. Plannen wat we in de les gaan doen. Misschien een dierentuin verhaal. De kinderen er bij betrekken. Zijn jullie wel is in een dierentuin geweest? Hoe heette de dierentuin? Hoe zullen we de dierentuin noemen? Samen een naam verzinnen.

Ze moeten ook een naam voor hun fantasiedieren bedenken.
Er ook echt voor zorgen dat ze de laatste les echt nog wat te doen hebben.

Middag les.
De les ging goed. In het begin van de les een goede inleiding om ze te prikkelen. Dat hadden ze wel nodig om los te komen. Ging goed.


Commentaar begeleider:
Goede inleiding, goed de leerlingen geprikkeld. Je merkte ook dat ze dat echt wel nodig hadden.



Stagedag 4.
Ochtendles.
De ochtendles ging goed. De opzet was goed. We hadden een leuk dierentuin verhaal voorgelezen. Even vragen stellen van zijn jullie wel eens in een dierentuin geweest. Wat voor een dieren heb je daar gezien. De dieren hebben altijd een naambordje zodat je weet hoe de dieren heten. Jullie moet dus ook gaan nadenken over hoe jullie je dier willen noemen. Ook van wat eten de dieren hebben ze een bedje om in te slapen, en waar slapen ze dan om. Want vandaag gaan ze hun doos afmaken en hun dier daarin gingen zetten.

Maandag komen de ouders kijken en ons idee was om een grote dierentuin te maken. Zo hebben we even samen een leuke naam bedacht voor de dierentuin. Na het verhaaltje zijn we even naar buiten geweest om op het schoolplein bij de bosjes takjes en blaadjes te zoeken voor de dieren voor in hun huisje.



Commentaar begeleider:
Ging goed, goede inleiding. Goed de leerlingen geprikkeld. En de laatste les goed vol gepland zodat de leerlingen nog genoeg te doen hebben.



Tentoonstelling:
Even een briefje typen met daarop de opdracht. Zo weten de ouders wat de leerlingen hebben gedaan de afgelopen weken.



Middagles.
Leerlingen druk bezig met het afmaken van het huisje. Inleiding was zeker nodig zo hadden de leerlingen meer ideeen om het huisje af te maken. Nog goed bezig geweest met het huisje en het dier en daarna met het bord van de dierentuin.



Commentaar begeleider:
Helemaal leuk, mooi geworden en ziet er goed uit. Nog goede laatste les met alles afmaken.


Zelfreflectie



Ik vond het best spannend omdat ik nog nooit aan groep 1 en 2 les heb gegeven. Gelukkig luisterde ze goed. Ik vond het in het begin lastig om in te schatten hoe streng je moet zijn. Als ik of Len vroegen of ze even op de stoel wilde zitten deden ze dat meteen. Maar een paar lessen later waren ze aan je gewend en moesten we soms een paar keer vragen van jongens nu allemaal even op jullie plek gaan zitten en even luisteren. Ik merk wel dat Len dat soms net wat beter en strenger of duidelijk kan zeggen. Ik moet echt leren dat als ik dat zeg dat ik er zelf ook achter sta anders merken de leerlingen dat en luisteren ze niet.



Qua organisatie ging het elke les goed. We hadden netjes de lessen voorbereid en van te voren afgesproken welke materialen we gingen gebruiken en op tafel moesten zetten. Het was wel lastig om in te schatten op welk niveau de leerlingen zaten. Als we in de ochtend les wat tegen kwamen konden we dat meteen op de middag les toepassen. Ik denk dat we ons hebben vergist in hoeveel we de kinderen moeten blijven prikkelen. We hebben onze lessen tijdens de weken wel veranderd. Ik denk dat we daar juist heel veel van hebben geleerd. We hebben de inleidingen elke les veranderd en verbreed. We zijn dieper op de stof ingegaan en hebben de leerlingen en meer bij betrokken.



We hadden groep 1,2 en 3 en het verschil daarin was best groot. Groep 1 moest je echt heel veel begeleiden. Sommige konden nauwlijks plakken en knippen. Groep 3 daarin tegen kon dat wel allemaal. Daar kwamen ook verrassende werken uit. In les 4 hebben we een verhaal voorgelezen. Je merkte dat groep 1 en 2 helemaal stil was en aan het luisteren was, terwijl het voor groep 3 een beetje kinderachtig verhaaltje was en ze gewoon aan de slag wilde. Groep 1 en 2 hadden het prikkelen meer nodig dan groep 3.



Tijdens sommige lessen kwam ik zelf al wat punten tegen waarvan ik dacht van daar moeten we de volgende keer beter op letten. Bijvoorbeeld papier goed in stukjes knippen en scheuren zodat ze dat zelf niet heoven te doen. Vaak komen ze daar niet op om het te knippen en dan plakken ze gewoon grote stukken papier op wat eigenlijk niet de bedoeling was. Ook hadden we wat beter onderzoek kunnen doen naar welk materiaal makkelijk blijft plakken, ook met gewoon plaksel.

Wat wel leuk was om te zien was dat zelfs de kleintje helemaal enthousiast waren. Ze hadden super goede ideeen. Als we ze hielpen moesten we wel doen wat zei zeiden want ze wisten precies hoe ze het wilde hebben.

Wat ik ook heb geleerd is dat we de leerlingen mogelijkheden moeten aanbieden. Als je alles op tafel neerzet grijpen ze het wel waar weten soms niet wat ze dan verder moet. Bijvoorbeeld door te zeggen van de grote kwasten zijn voor grotere gedeeltes, bijv de achtergrond. En de kleine kwasten kan je gebruiken voor kleine details, zoals bloemetjes of gras.

Waar we ons ook in hadden vergist is in hoe snel ze klaar zijn. We hadden niet op gerekend dat ze soms al halvewege de les al klaar waren. Sommige hadden dan ook echt geen zin meer. We lieten ze dan nog een tekening maken of nog wat schilderen. Vaak moetsen we ze wel motiveren want dan hadden ze geen zin meer en zagen ze hoe lekker weer het buiten was en dan wilde ze liever buitenspelen dan nog een tekening maken.

We hebben ons plan van te voren uitgetypt en aan de begeleiders laten zien. Daar stond duidelijk in wat we per les wilde gaan doen. Het had misschien nog uitgebreider gekunt, maar ik denk dat hoe het nu is gegaan misschien nog wel beter is. Per les hebben we gewoon ons programma iets bijgesteld. Elke les kwamen we weer wat tegen wat we in de volgende les(sen) weer konden gebruiken. Dit hadden we nooit van te voren kunnen weten. Het is natuurlijk voor de begeleiders wat lastiger als ze niet helemaal weten wat we doen. Maar in het plan wat we van te voren hadden gegeven stond duidelijk wat we per les gingen doen. Er is alleen veel meer bijgekomen maar dat is juist mooi en daar hebben we juist heel veel van geleerd.

Ik vond het een zeer leuke stage. Heb veel geleerd en wist van te voren niet hoeveel plannen en regelen het is. Het is heel anders dan de middelbare school want je hebt het minder in de hand omdat de leerlingen minder kunnen. Ik vond het juist leuk om te zien wat er allemaal uitkwam want dat had ik nooit van te voren kunnen bedenken en dat zie je hoe creatief die kleintjes toch eigenlijk zijn.

Hier wat foto's van de tentoonstelling